fredag 28 februari 2014

Ove, bilar, lurendrejeri och giftermål

I dag vi  för en litteraturdiskussion: Fatima, Leila, Twe twe, Lydia, Cai, Bong, Tulay, Hatice och Asaad. Vi började med att titta på sammanfattningen. Nu i fortsättningen kommer alla att få en sammanfattning innan litteraturdiskussionen. 

Dagens diskussion var mycket livlig. Den handlade om allt från bilar, Ove så klart, lurendrejeri och giftermål. Många av er tyckte synd om Ove som hade en ensam och svår uppväxt. Leila och Lydia tyckte att det var hemskt att "slipsarna" (människorna som bodde i samma område som Ove), tittade snett på honom. Jag förklarade att ordet slips står för att de förmodligen hade kostym ofta och var lite "finare" än Ove. Ove var arbetarklass och hade börjat jobba när han var 16 år i stället för att fortsätta skolan. Människorna med slips syftar på en ny medelklass som växer fram. I Oves område byggs ett nytt område dit denna nya medelklass flyttar. 

Vi pratar också om Ove och hans fru. Hur olika de var. Hatice säger att en man och en kvinna inte bör vara lika och Leila  säger att lika blir tråkigt. Hatice säger att en relation mellan man och kvinna är som två batterier när det gäller karaktärsdrag. Det kan inte vara plus och plus eller minus och minus utan olika attraherar varandra bäst. Bong berättade också att hon och hennes man är olika. De gillar olika musik och även olika filmer och tv-serier. Bong gillar romantiska filmer medan hennes man gillar deckare. När vi pratar om giftermål kommer vi också in på om en man kan ha flera fruar. 

Nu lunch fortsättning följer...

1 kommentar:

  1. Ja idag var en jättefin lektion och diskussionerna var många och komplexa, och detta är goda och öppna flera, olika ny diskussion...och även sammanfattningen var ett bra sätt från Stina att diskutera och vi förstår mer om Ove...

    SvaraRadera