måndag 14 april 2014

Argumenterande text: En man som heter Ove

Vi har haft prov på skriftlig argumentation, ämnet var rökning. Efteråt gick vi igenom texterna och du fick respons på vad du kunde och vad du inte kunde. Nu har du möjligheten att skriva en argumenterande text igen. Skriv och publicera på bloggen, eller lämna i inlämningsmappen.

1.     Var inte så snabb att döma andra

När jag lyssnade på era muntliga anföranden i fredags lade jag märke till att många av er talade om att man inte ska döma andra människor. Skriv en text där du argumenterar för hur viktigt det är att inte döma andra människor. Ge exempel från romanen En man som heter Ove. Du kan välja en egen rubrik eller använda ett av exemplen:

·         Döm inte andra människor
·         Lär känna din granne
·         Döm inte på förhand

2.     Rätten att leva med den man älskar

Ove och Parvaneh möter Mirsad som inte vågar berätta om sin homosexualitet för sin pappa. Vad kan vi alla göra för att homosexualitet ska bli mer accepterat i alla samhällen? Skriv en text där du argumenterar för rätten att bli accepterad i sin familj och i samhället för sin sexuella läggning. Du kan välja en egen rubrik eller använda ett av exemplen:

·         Vi kan alla göra skillnad
·         Kärlek är allas rättighet


1.     Eget ämne från En man som heter Ove/Sms från Soppero

Du kan också välja ett eget ämne från romanen som du vill argumentera för eller mot. Om du vill diskutera ämnet med mig, kan du maila mig. Eller bara skriva här under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar