onsdag 12 februari 2014

Ställa frågor och reda ut oklarheter

I dag läste jag första kapitlet i romanen En man som heter Ove för er elever. En del av eleverna hade lånat boken, medan andra satt och lyssnade utan bok. Flera av eleverna skrattade under läsningen. Detta första avsnitt var lätt för eleverna att förstå. Sedan jobbade vi med  lässtrategi två och tre, ställa frågor och reda ut oklarheter. Vi började med att ställa frågor. 

Vem/Vilka? Vilka personer var med? I kapitlet mötte vi Ove och två expediter. 

Var? Kapitlet utspelar sig i en dataaffär av något slag. Elgiganten? Onoff? Granit?

När? Vi vet inte riktigt när. Men det verkar som det är nutid. 

Hur? Ove försöker köpa en dator av expediterna. De missförstår varandra.

Varför? Ove är i affären för att köpa en dator. Varför vet vi inte. 

Vi fortsätter med att reda ut oklarheter och fokuserar på ord och uttryck. Vi kom fram till att det vara flera olika ord för att "se" och "se på någon eller något" i texten. Eleverna identiferade dessa ord i texten som vi förklarade tillsammans: blänga, iaktta, titta, betrakta och bevittna. 



Andra uttryck som var svåra var: "Expediten som hade enkelsiffrigt BMI". Att BMI står för body mass index och är ett sätt att mäta om man har normalvikt kände inte eleverna till. 

Andra ord som vi diskuterande var adjektiven

opålitlig som är motsatsen till pålitlig. En pålitlig person kan man lita på. En person som är opålitlig kan man inte lita på. 

obekväm som är motsatsen till bekväm. Hon kände sig bekväm bland sin vänner. När hon hamnade bland främlingar kände hon sig obekväm. 

Adjektiven säger något om substantiven. Vilken sorts stol? En bekväm stol. 

En bekväm stol är skön att sitta i. Hon fick ont i ryggen av den obekväma stolen. 


Vi pratade också om några adverb, adverben berättar något om verben

"Expediten nickade villrådigt." Ett sätt att nicka. Villrådigt är kopplat till verbet nickade. Han nickar (säger ja) utan att riktigt veta. 

"Ove skakade frenetiskt på huvudet" Ett sätt att skaka på huvudet. Frenetiskt är kopplat till verbet skakade. Han skakade väldigt mycket på huvudet. 

"Ove stirrade förnärmat på honom" Ett sätt att stirra. Förnärmat betyder att Ove känner sig dum, sårad och lite kränkt. Han stirrar med en kränkt blick på honom.


De verb som dök upp var: 

viftar

Jag visade vifta genom att svänga mina armar i luften och ungefär vinka, fast lite mer. Kommer ni elever ihåg?


De substantiv som eleverna frågade om var:

impuls
vespa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar