fredag 28 februari 2014

Ove, bilar, lurendrejeri och giftermål

I dag vi  för en litteraturdiskussion: Fatima, Leila, Twe twe, Lydia, Cai, Bong, Tulay, Hatice och Asaad. Vi började med att titta på sammanfattningen. Nu i fortsättningen kommer alla att få en sammanfattning innan litteraturdiskussionen. 

Dagens diskussion var mycket livlig. Den handlade om allt från bilar, Ove så klart, lurendrejeri och giftermål. Många av er tyckte synd om Ove som hade en ensam och svår uppväxt. Leila och Lydia tyckte att det var hemskt att "slipsarna" (människorna som bodde i samma område som Ove), tittade snett på honom. Jag förklarade att ordet slips står för att de förmodligen hade kostym ofta och var lite "finare" än Ove. Ove var arbetarklass och hade börjat jobba när han var 16 år i stället för att fortsätta skolan. Människorna med slips syftar på en ny medelklass som växer fram. I Oves område byggs ett nytt område dit denna nya medelklass flyttar. 

Vi pratar också om Ove och hans fru. Hur olika de var. Hatice säger att en man och en kvinna inte bör vara lika och Leila  säger att lika blir tråkigt. Hatice säger att en relation mellan man och kvinna är som två batterier när det gäller karaktärsdrag. Det kan inte vara plus och plus eller minus och minus utan olika attraherar varandra bäst. Bong berättade också att hon och hennes man är olika. De gillar olika musik och även olika filmer och tv-serier. Bong gillar romantiska filmer medan hennes man gillar deckare. När vi pratar om giftermål kommer vi också in på om en man kan ha flera fruar. 

Nu lunch fortsättning följer...

Sammanfattning

Ni som hinner. Läs innan diskussionen klockan 10:


Sammanfattning kapitel 9
Om Oves relation med Rune. Ove och Rune var kompisar. De tyckte likadant om det moderna samhället. De stod tillsammans för det gamla rejäla mot det nya. Sen gick Rune och köpte en BMW. Ove blir mycket besviken. De börjar tycka olika om massor med olika saker. Sedan blir Rune sjuk

Ove misslyckas med sitt självmordsförsök, repet går av. Ove blir arg över att ingen kan tillverka bra rep längre. Det slutar med att Ove går till Anita (Runes fru) för att hjälpa henne med elementet som hon har bett om.

Sammanfattning kapitel 10
Tillbakablick. Ove bor i ett område i pappans hus. I området flyttar det in nya personer med slipsar. Slipspersonerna gillar inte Ove. De vill helst bo med andra slipsar tänker Ove.

Halva dygnet plockar Ove skräp på södra linjen (tåg) ut ur stan. Resten av tiden tillbringar han på ett bygge. Förmannen på bygget lovar Ove att han kan ta virke som blir över. Ove börjar snickra på sitt hus.

Ove får besök av en man som säljer försäkringar. Ove köper en försäkring av mannen. Oves hus brinner ner men Ove får inga pengar. Han har ingen försäkring. Ove har blivit lurad. Nu har Ove ingenting.

Sammanfattning kapitel 11
Anita och Rune får besök av en man från kommunen som vill hämta Rune. Anita berättar för Ove att de vill ta Rune ifrån henne.

Ove fortsätter att försöka ta livet av sig. Han sätter sig i sin bil i garaget, avgaserna börjar fylla garaget. Samtidigt bankar Parvaneh på dörren. Till slut öppnar Ove. Parvaneh säger att hon behöver ha skjuts till sjukhuset. Patrik har ramlat ner från stegen. Hon är accepterar inte ett nej och går och hämtar barnen. Ove står förvånad och förbannad kvar.

Sammanfattning kapitel 12
Ove tänker ofta på sin fru. Ove och Oves fru var som natt och dag. Ove förstår aldrig varför hon valde honom. Hon älskade abstrakta saker som musik. Ove var en man som var för det konkreta.

Tillbakablick. Efter branden sover Ove i sin bil, i Saaben. Två män från kommunen kommer och köper tomten av Ove. Något annat ska byggas på Oves tomt. Ove känner sig arg och besviken.  Han lämnar sitt föräldrarhem. Han hyr ett rum hos en tant i stan. På kvällen går han till jobbet och städar tågvagnar. Han möter Tom, som gett hon skulden för stöld tidigare. Tom är elak och säger att Ove är klantig som bränt ner sitt hus. Tom tar också Oves pappas klocka. Ove blir arg och slår till Tom.

Ove mönstrar, men han kan inte bli militär på grund av ett hjärtfel. Han fortsätter som tågstädare. Så en dag får han se sin blivande fru. 

torsdag 27 februari 2014

Twittra om Ove

Teresa tipsade mig om en blogg alldeles nyss. Den berättar hur eleverna twittrar om Ove genom #Ove. För de som vill. Twittra gärna om Ove, det skulle vara jättekul. Vi kan märka våra Ovetweets med #Ove och #Ovepavux. Jag heter @Stinaiskolan.

Se bloggen med twittrande elever.

Berättande text - respons

I onsdags arbetade vi med kamratrespons, finns i google docs efter provet. Alla publicerar nu, efter responsen, sin berättelse på sin blogg.



fredag 21 februari 2014

Skriva reflektion efter litteraturdiskussionen

Exempeltext:


Rubrik Sätt en passande rubrik: 


  • Ska vi bli som våra föräldrar? 
  • Mera om Ove
  • Jag älskar Ove


Inledning I dag hade vi vår första litteraturdiskussion. Alla skulle dela med sig av sina tankar som de fått under läsningen. Vi satt tillsammans runt ett stort bord.

Vad du tänker om dina tankar: Jag berättade om hur lika Ove och hans pappa är. När jag läste om Oves barndom förstår jag hur mycket han är påverkad av sin pappa och hur mycket Oves pappa betyder för Ove. Jag känner själv att jag också är ganska lik min mamma även om jag inte riktigt vill erkänna det. 

Vad du tänker om andras tankar: Under diskussionen var det flera andra tankar som intresserade mig. Till exempel när Adrian berättade att det är svårt att vinna över Ove, och hänvisade till när Ove skulle köpa blommor. Utifrån detta diskuterade vi Oves personlighet och jag tyckte........

Vad lärde jag mig? Jag tycker att diskussionen var.... Jag fick reda på....Jag lärde mig...o.s.v.

torsdag 20 februari 2014

Indirekt tal och direkt tal

Indirekt tal och direkt tal är vanligt i den berättande genren. I dag gick vi igenom det när vi rättade en text. I texten fanns meningen:

FEL Därefter sa pappan till sin dotter att min vän har en ung son jag vill väldigt gärna att du gifter dig med honom.

I meningen blandas två sätt att skriva om tal - indirekt och direkt. Antingen kan man välja att skriva indirekt tal ELLER direkt tal

Indirekt tal - man återberättar vad någon har sagt

Därefter berättande pappan för sin dotter att han gärna ville att hon skulle gifta sig med hans väns son.


Stina sade till sina elever att alla måste komma på lektionen på fredag.

Direkt tal - en replik, man skriver vad en person säger.

Pappan sade:

- Kära dotter, jag har en vän med en ung son. Jag vill väldigt gärna att du gifter dig med honom. 

Stina sade:
- Ni måste komma på lektionen på fredag.

Oves tidlinje i Prezi

I dag skrev vi gemensamt Oves tidlinje först på tavlan och sedan i Prezi så lång som vi har hunnit läsa i romanen. Oves tidlinje i Prezi.



Klicka här: Oves tidslinje




onsdag 19 februari 2014

Relativa bisatser

I dag rättade vi två texter tillsammans.Vi diskuterade flera grammatiska regler bland annat om relativ bisats. I texten stod: 


  • Mia Larsson är 26 år gammal som är en väldig snygg och självsäker kvinna. 

Ser du den relativa bisatsen? Den behöver flyttas.


  • Mia Larsson är 26 år gammal  som är en väldig snygg och självsäker kvinna.

En relativ bisats hänger beskriver ett substantiv och placeras direkt efter substantivet. 


  • Mia Larsson som är en väldig snygg och självsäker kvinna är 26 år gammal

Flera exempel på substantiv med en relativ bistats. Substantivet i fet stil, den relativa bisatsen understruken

Hon tog fram planeringen som gällde för hela året.

På stan mötte vi Stina som är vår lärare i svenska

När vi läser En man som heter Ove är det många ord som är nya för oss

En man som heter Ove

tisdag 18 februari 2014

Skriv din berättelse

I går började ni att skriva era berättelser. Men jag ser att ingen har publicerat något på sin blogg. Skriv era berättelser så att vi kan gå igenom dem på torsdag. Nästa vecka är provvecka och alla behöver prova på att skriva den berättande genren innan. Instruktioner till uppgiften.

Skriv en egen berättelse i första person (jag) eller i tredje person (han eller hon). Förslag på rubrik är:

Skriv i första person (jag)
  • Den gången blev jag riktigt glad
  • Den gången blev jag riktigt arg
Eller skriv i tredje person (han eller hon)
  • Den gången blev Fatima riktigt glad
  • Den gången blev Muhammed riktigt arg

måndag 17 februari 2014

Läs till fredag och skriv ner dina tankar

Till fredag läser vi till sidan 87 i En man som heter Ove. På fredag har vi en gemensam litteraturdiskussion där vi pratar om boken och fikar tillsammans. Du förbereder dig genom att anteckna tankar som du får under läsningen på post-itlappar som du fäster i boken. På fredag läser alla upp några av sina lappar och vi diskuterar gemensamt. Tankarna som du får när du läser kan beröra många olika saker, och du kan inte ha "fel" tankar. Nedan ser du exempel:


Hela planeringen för boken ser du ovan genom att klicka på fliken kalender. 

Exempeltext: Berättande genre

Den gången blev Ove riktigt arg

Ove är en 59-åring man som bor i ett radhusområde. Han gillar att kontrollera sina grannar. En dag när han möter sina nya grannar blir han riktigt arg.

 Ove står ute på gården och ser sina nya grannar försöka att backa med ett släp. Han känner sig mycket irriterad och påpekar:
-          Det är förbjudet att köra bil här
Ut ur bilen kommer Parvaneh och hennes man. Ove skäller och paret försvarar sig. Ove visar ingen förståelse för mannen och den gravida kvinnan. Sedan sätter sig mannen i bilen igen och kör över Oves brevlåda. Då blir Ove alldeles galen av ilska. Han skriker åt mannen att komma ut ur bilen. Slutligen sätter sig Ove själv i bilen och backar den till rätt plats. 

Parvaneh tackar Ove, men Ove muttrar bara. Han är fortfarande arg. 

Berättande genre

I dag började vi med berättande genre. Eleverna fick först kort med 6 vanliga begrepp från den strukturella grammatiken. De skulle para ihop begreppen med rätt förklaring. Vi gick sedan gemensamt igenom begreppen på tavlan.

Sedan skrev vi en berättande text tillsammans där vi använde de språkliga dragen. Vi funderade tillsammans om vi skulle hitta på en berättelse, men vi enades om att skriva om Ove så att alla hade samma förförståelse. Här är berättelsen vi skrev:

Struktur
Text
Språkliga drag
Rubrik som ger information
Den gången blev Ove riktigt arg
Tidssord på temaplats (först i meningen)
Sedan sätter sig...
Deltagare
Ove, grannar, Parvaneh, hennes man,
Nominalgrupper
”en 59-åring man som bor i ett radhusområde”
”sina nya grannar”
”den gravida kvinnan”
”Oves brevlåda”
Omständigheter
”En dag”, i ett radhusområde, Ut ur bilen,
Aktionsprocesser
”möter, står, backar, skriker”, tackar, muttrar, kör”
Mentala processer
Känner sig irriterad
Relationella processer
Blir han riktigt arg
Evaluerande språk
”arg, irriterad”
Dialog med talstreck
-          Det är förbjudet
Orientering: När, var, vem och varför
Ove är en 59-åring man som bor i ett radhusområde. Han gillar att kontrollera sina grannar. En dag när han möter sina nya grannar blir han riktigt arg.
Händelser i kronologisk ordning
Ove står ute på gården och ser sina nya grannar försöka att backa med ett släp. Han känner sig mycket irriterad och påpekar:
-          Det är förbjudet att köra bil här
Ut ur bilen kommer Parvaneh och hennes man. Ove skäller och paret försvarar sig. Ove visar ingen förståelse för mannen och den gravida kvinnan. Sedan sätter sig mannen i bilen igen och kör över Oves brevlåda. Då blir Ove alldeles galen av ilska. Han skriker åt mannen att komma ut ur bilen. Slutligen sätter sig Ove själv i bilen och backar den till rätt plats.
Slutkommentar
Parvaneh tackar Ove, men Ove muttrar bara. Han är fortfarande arg.

Uppgift

Du ska nu skriva en egen berättelse i första person (jag) eller i tredje person (han eller hon). Förslag på rubrik är:

Den gången blev jag (eller ett namn som Ali, Fatmina eller Kalle) blev jag riktigt arg/glad/ledsen/lycklig. 

fredag 14 februari 2014

Oves första möte med Parvaneh

PI dag har vi återigen jobbat med att skriva en dialog och spela upp. Denna gången handlade det om Oves första möte med Parvaneh och hennes familj.

Skriv en reflektion där du både reflekterar över dagens arbete och vad du tänker om personerna Ove och Parvaneh.

Rubrik: Välj en passande rubrik

Inledning: Vad gjorde ni? Vilka var med?

Reflektion 1: Hur fungerade samarbetet? Var det lätt eller svårt att skriva dialog? Hur gick det med uttalet när ni övade? Lätt? Svårt?  Hur fungerade uppspelet? Vad tycker du om andra gruppens insats?

Reflektion 2: Vad tänker du om:
  • Ove? Hur är han som person? 
  • mötet mellan Ove och Parvaneh?
  • Parvaneh? Hur är hon som person? Vilken roll tror du hon kommer att spela i boken?
Avslutning: Vad tyckte om dagens övning? Är det ett bra sätt att lära sig? Motivera (säg varför det är bra eller inte).

Här är en bild av rekvisitan, bilen, som användes när dialogerna spelades upp.

torsdag 13 februari 2014

Dramatisering av Ove i datoraffären

I dag fick eleverna tillsammans i grupper om två eller tre, dramatisera det första kapitlet med Ove i datoraffären. Eleverna fick cirka en på sig timme att skriva en dialog och repetera in före uppspel. Jag hjälpte grupperna med uttal.

Grupperna spelade upp två gånger. En första gång, sedan en till gång med uppmaningen från mig att vara argare - både Ove och expedit.

Sedan skrev eleverna en reflektion kring dagens arbete på sina egna bloggar. De fick följande instruktion: 

Rubrik: Välj en passade rubrik. Rubriken väljer du efter vad du lägger fokus på i din reflektion. Exempelvis:

  • När jag var Ove
  • Jag gillar att spela teater
  • Jag blir nervös av att uppträda för andra
  • Att skriva dialog


Inledning: Vad gjorde ni? Vilka var med?

Reflektion 1: Hur fungerade samarbetet? Var det lätt eller svårt att skriva dialog? Hur gick med uttalet när ni övade?

Reflektion 2: Hur kändes att vara Ove? Hur kändes det att möte Ove? Gick uppspelet bra. Vad tyckte om den andra gruppens insats?

Avslutning: Vad tyckte om dagens övning? Är det ett bra sätt att lära sig? Motivera (säg varför det är bra eller inte).

onsdag 12 februari 2014

Ställa frågor och reda ut oklarheter

I dag läste jag första kapitlet i romanen En man som heter Ove för er elever. En del av eleverna hade lånat boken, medan andra satt och lyssnade utan bok. Flera av eleverna skrattade under läsningen. Detta första avsnitt var lätt för eleverna att förstå. Sedan jobbade vi med  lässtrategi två och tre, ställa frågor och reda ut oklarheter. Vi började med att ställa frågor. 

Vem/Vilka? Vilka personer var med? I kapitlet mötte vi Ove och två expediter. 

Var? Kapitlet utspelar sig i en dataaffär av något slag. Elgiganten? Onoff? Granit?

När? Vi vet inte riktigt när. Men det verkar som det är nutid. 

Hur? Ove försöker köpa en dator av expediterna. De missförstår varandra.

Varför? Ove är i affären för att köpa en dator. Varför vet vi inte. 

Vi fortsätter med att reda ut oklarheter och fokuserar på ord och uttryck. Vi kom fram till att det vara flera olika ord för att "se" och "se på någon eller något" i texten. Eleverna identiferade dessa ord i texten som vi förklarade tillsammans: blänga, iaktta, titta, betrakta och bevittna. 



Andra uttryck som var svåra var: "Expediten som hade enkelsiffrigt BMI". Att BMI står för body mass index och är ett sätt att mäta om man har normalvikt kände inte eleverna till. 

Andra ord som vi diskuterande var adjektiven

opålitlig som är motsatsen till pålitlig. En pålitlig person kan man lita på. En person som är opålitlig kan man inte lita på. 

obekväm som är motsatsen till bekväm. Hon kände sig bekväm bland sin vänner. När hon hamnade bland främlingar kände hon sig obekväm. 

Adjektiven säger något om substantiven. Vilken sorts stol? En bekväm stol. 

En bekväm stol är skön att sitta i. Hon fick ont i ryggen av den obekväma stolen. 


Vi pratade också om några adverb, adverben berättar något om verben

"Expediten nickade villrådigt." Ett sätt att nicka. Villrådigt är kopplat till verbet nickade. Han nickar (säger ja) utan att riktigt veta. 

"Ove skakade frenetiskt på huvudet" Ett sätt att skaka på huvudet. Frenetiskt är kopplat till verbet skakade. Han skakade väldigt mycket på huvudet. 

"Ove stirrade förnärmat på honom" Ett sätt att stirra. Förnärmat betyder att Ove känner sig dum, sårad och lite kränkt. Han stirrar med en kränkt blick på honom.


De verb som dök upp var: 

viftar

Jag visade vifta genom att svänga mina armar i luften och ungefär vinka, fast lite mer. Kommer ni elever ihåg?


De substantiv som eleverna frågade om var:

impuls
vespa

Läs till sidan 43

I dag har vi läst till sidan 15 i en man som heter Ove. Läs till sidan 43 till fredag 14/2. 

måndag 10 februari 2014

Förutsäga romanen och skriva personbeskrivning


I dag arbetade vi med lässtrategin förutsäga. Eleverna fick omslaget till romanen En man som heter Ove. Vi gjorde en tankekarta på tavlan tillsammans. 

Det fanns ganska mycket information på omslaget. Nere vid Oves föttter såg vi: 
  • en snara
  • en burk med tabletter
  • en hammare och en borr
  • ett gevär
  • en bild på en man och en kvinna (ni gissade Ove och hans fru i ungdomen)
Utifrån föremålen drog eleverna en del slutsatser. Snaran och burken med tabletter kanske tyder på att Ove är deprimerad och vill ta livet av sig. Hammaren och borren kanske betyder att han är snickare. Eleverna tänkte också att han kanske jagar älg utifrån geväret. 

Bilden kopplade eleverna ihop med hans depression. De tänkte att hans fru kanske har lämnat honom och att nu är han både arg och ledsen. Kanske har hans fru hittat en annan. Nån tänkte att han kanske vill mörda sig fru och att det är en deckare. Men eleverna tänkte också att romanen kanske inte är en deckare utan mer än roman om livet. 


Skriva en personbeskrivning

Jag berättade att ni sedan ska skriva en personbeskrivning av Ove. Vi gick först igenom ord för att beskriva utseende och hur man är som person (egenskaper) tillsammans på tavlan. Nu ska du skapa "din" Ove. Ska han vara en person med positiva egenskaper eller negativa? Eller kanske både och?


Utseende
  • Lång, ståtlig, reslig
  • Gråhårig
  • Cirka 60-65 år
  • Normalbyggd (kanske med stor mage)
  • Blå, gröna eller bruna ögon
  • Stor, liten, lång, smal, bred, krokig näsa
  • Vältränad, i form 
  • Otränad, inte i form (motsats till vältränad
  • Stilig, snygg
  • Ful,(motsats till snygg)


Hur är han som person? 

  • arg, argsint, har temprament
  • allvarlig
  • generös
  • seriös
  • dum, elak, ond
  • snäll, god
  • egoistisk (tänker bara på sig själv
  • känslig
  • hjälpsam
  • social, utåtriktad
  • blyg, tillbakadragen
  • stressad
  • lugn
  • glad
  • skrattar ofta
  • blir lätt arg
  • lekfull 
  • händig





Fundera över vilka egenskaper som är negativa och vilka som är positiva.


fredag 7 februari 2014

torsdag 6 februari 2014

Om styckeindelning

Alla texter som vi läser är indelade i stycken. Styckindelningen strukturerar texten och underlättar för läsaren. Det finns två sätt att göra styckedelning antingen genom indrag eller att använda blankrad. Ett felaktigt sätt är att använda hybridstycken som vi ser exempel på i texten nedan. Det är när man byter rad utan att göra indrag. Det ser inte snyggt ut och det förvirrar läsaren. 


Ett exempel på ett hybridstycke i en elevtext
Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.
En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel.
 Gör inte så här


Gör så här:

Rättat med hjälp av indrag
Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.
     En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel.

Eller så här:

Rättat med hjälp av blankrad
Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.

En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel.

Arbete med utvecklinsschema - din språkportfolio

I dag ska ni arbeta i par (två och två) och läsa igenom texterna på varandras bloggar och titta på tre saker: rubriker, styckeindelning och interpunktion

Komma igång
1. Para ihop er två och två
2. Börja med att läsa din kamrats blogg på egen hand.

Rubriker
3. Har alla  inlägg rubriker?
4. Välj tre rubriker vilken nivå befinner sig de på? Steg 1, steg 2, steg 3 eller steg 4?
5. Skriv i kommentatorsfältet vad kamraten kan göra för att förbättra rubriken.

Styckeindelning
6. Förekommer styckeindelning?
7. Vilken nivå befinner sig texterma på? Steg 1,2,3 eller 4?
8. Skriv i kommentatorsfältet vad kamraten kan göra för att förbättra styckeindelningen

Användning av tecken 

9. Används punkt i texten? Vilka andra tecken förekommer för att avsluta en mening?
10. Inleds varje mening med stor bokstav (versal)?
11. Förekommer kommatecken? Används dessa på rätt sätt?
12. Vilken nivå befinner sig texterna på?

Muntlig diskussion, respons och ändringar
12. Du visar din kamrat den respons som du har gett på hennes/hans blogg. Du  tar emot den respons som hon/han har gett på din blogg. Tillsammans diskuterar ni de ändringar som bör göras.

Avslutning
13. Gör en sida på din egen blogg som du kallar: Rubriker, styckeindelning & tecken. Infoga denna matris och diskutera var du befinner dig i din språkutveckling.  Vad behöver du kunna för att komma vidare? Matris finns i wordformat under fliken matriser till språkportfolio ovan. 

Böckerna som vi ska läsa

I går pratade jag om böckerna som vi ska läsa. Jag har beställt två romaner: Jag är Zlatan Ibrahimovic och En man som heter Ove, sedan finns flera ex av Ormbarn sedan tidigare. Vi väntar på böcker som är beställda. Vänta med att låna böcker på biblioteket tills vi bestämt vilken bok vi ska läsa först. Jag kommer att meddela när böckerna har kommit. 

Vi kommer att läsa i två omgångar


  • Vi läser en skönlitterär roman tillsammans. Alla läser: En man som heter Ove
  • Vi läser en självbiografi. Du får välja mellan: Jag är Zlatan eller Ormbarn


Maila mig för Google docs

Under våren kommer jag att använda Google docs för att dela dokument med er. När jag delar dokument brukar jag publicera länken här på bloggen. Ibland kan det vara så att jag vill dela ett dokument bara med en person. För att kunna dela med bara just dig - behöver jag din mailadress.

Så alla elever, maila med er gmail till mig

teacherine@gmail.com


onsdag 5 februari 2014

Skriv en sammanfattning av sista avsnittet

Tyvärr hann inte alla se sista avsnittet av Fröken Friman. Nu får ni två olika uppgifter.
  • De som har sett sista avsnittet skriver en sammanfattning. 
  • De som inte har sett sista avsnittet kommenterar minst två sammanfattningar.Skriv gärna lite längre kommentarer. Se Cais, Bongs, Asaads och Alijans bloggar. 

Uttal med Raymond och Maria





I dag har vi tillsammans övat på uttal genom att sjunga "Ingen vill veta var du köpt din tröja" tillsammans. Vi gick också igenom några uttalsregler där uttalet skiljer sig från skriftspråket.


det - de

är - ä eller e (beroende på dialekt)

och - å

att (före infinitiv) - å

jag - ja


Öva på sången hemma till på fredag. Då sjunger vi igen.  Ni delas in i mindre grupper och framför sången med musik och text till för alla.